innovatieproject:

IRIS Lighthouse

Partner:

Gemeente Utrecht
woningcorporaties
netbeheerder
energieleveranciers

Nice, Frankrijk
Göteburg, Zweden

HKU is betrokken bij een grootschalig plan om de stad Utrecht duurzamer te maken. Het gaat om de energietransitie in de wijk Kanaleneiland Zuid, met een EU subsidie vanuit H2020. Hiervoor werken medewerkers, docenten en studenten van HKU de komende jaren samen met burgers van de stad aan de slag om hen te helpen hun energieverbruik te verminderen. De HKU’ers gebruiken virtual reality, toegepaste games en ‘design thinking’ om deelnemers voor te lichten, te motiveren en inspireren. De gebruikte methode is de ‘Citizen Engagement Ladder’, waarover je meer kunt lezen in de publicatie ‘Citizen Engagment in Public Spaces’.

Dit project wordt vanuit HKU uitgevoerd door HKU Innovatiestudio en het Expertisecentrum Onderzoek en Innovatie.

Het project is ontwikkeld rond drie Lighthouse cities – Utrecht (Nederland, coördinator), Nice (Frankrijk) en Göteborg (Zweden) – die zullen werken als proeftuinen voor volgsteden Vaasa (Finland), Alexandroupolis (Griekenland), Santa Cruz de Tenerife (Spanje) en Focsani (Roemenië).

Elke stad maakt gebruik maken van een mix van universiteiten en onderzoeksorganisaties, lokale overheden, innovatieagentschappen en particuliere expertise om hele gemeenschappen te stimuleren om ambitieuze initiatieven op het gebied van energie, mobiliteit en ICT te ontplooien.

innovatieproject:

IRIS Lighthouse

Partner:

Gemeente Utrecht
woningcorporaties
netbeheerder
energieleveranciers

Nice, Frankrijk
Göteburg, Zweden

looptijd:

2017-2021 (60 maanden)

omvang:

> €500.000

financiering:

EU - Horizon2020

Steekwoorden:

citizen engagement
design tool
futures
multi-stakeholder project
urban systems