onderzoeksproject:

ACKnowledge – Artists Community Knowledge

Partner:

Kunstinstituut Melly/Formerly Known as Witte de With
Het Nieuwe Instituut
De Appel
Casa do Povo
EUScreen
Re:vive
Dropstuff
AVA_net

ACKnowledge (Artists Community Knowledge) onderzoekt alternatieve vormen van kennis die in de kunsten wordt geproduceerd: in kunstbibliotheken, audiovisuele collecties, kunstenaarscollectieven. Hoe kunnen we kennis die in deze hedendaagse kunstpraktijken wordt belichaamd, ontsluiten en delen? De focus ligt op collectieve, praktische en niet-gecodeerde kennis die in de kunsten bestaat.

De deelprojecten van ACKnowledge onderzoeken kunst als een alternatieve vorm van kennisproductie, gedefinieerd als een van de drie ‘gamechangers’ binnen de NWA route Kunst. Ze onderzoeken drie verschillende, real-life voorbeelden van hedendaagse kunstpraktijken en objecten als belichaamde en gesitueerde vormen van kennis en inzicht:

 

1) kunstbibliotheken;

2) zelfgeorganiseerde gemeenschappen/collectieven van kunstenaars;

3) materiële ambachtelijke praktijken van kunstenaars.

 

Ze gaan alle drie over ontwikkelingen van nieuwe concepten en kennis in hedendaagse kunstpraktijken die kunnen migreren naar en innoveren in andere maatschappelijke sectoren, zoals:

  • nieuwe, onconventionele ideeën over toegang tot bibliotheken en archieven met behulp van digitale hulpmiddelen;
  • nieuwe, niet-standaard ideeën om het concept van artistieke autonomie uit te breiden tot individualistische kunstpraktijken voor de zelforganisatie van gemeenschappen (inclusief activistische en leergemeenschappen);
  • nieuwe, niet-standaard ideeën over het werken met analoge media, zoals print en film, in het digitale tijdperk.

Voorbereidend onderzoek voor de drie deelprojecten toont aan dat deze ideeën en inzichten grotendeels bestaan in kunstenaarscollectieven en gemeenschappen als gedeelde en praktische kennis die nog niet is gecodificeerd of gearchiveerd.

 

Betrokken onderzoekers bij ACKnowledge:

Remco van Bladel (ArtEZ University of the Arts), Dr. Florian Cramer en Simon Kentgens (Willem de Kooning Academy, Hogeschool Rotterdam), Dr. Josué Amador (Codarts University of the Arts), Johan Oomen, M.A. (Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid), Prof. Dr. Alec Badenoch (Vrije Universiteit Amsterdam, Faculty of Humanities, Art and Culture) en Mariana Lanari (Amsterdam School for Heritage, Memory and Material Culture, Universiteit van Amsterdam).

 

Resultaten

Bekijk het project en de resultaten op de website van ACKnowledge: http://artistcommunityknowledge.org/

onderzoeksproject:

ACKnowledge – Artists Community Knowledge

Partner:

Kunstinstituut Melly/Formerly Known as Witte de With
Het Nieuwe Instituut
De Appel
Casa do Povo
EUScreen
Re:vive
Dropstuff
AVA_net

looptijd:

12 maanden (jan-dec 2021)

omvang:

< 250.000

financiering:

NWO - NWA Route Kunst

Steekwoorden:

artistiek onderzoek
gemeenschappen
hedendaagse kunst